De manier waarop Nederland bedrijven bijstaat om duurzame projecten te realiseren vindt navolging in Brussel. De Europese Commissie gaat deze aanpak gebruiken bij een proef met ondernemers die vernieuwende milieuoplossingen bedenken.

Bij deze aanpak probeert de overheid knelpunten weg te nemen bij duurzame plannen, onder meer door goed naar de regelgeving te kijken. Ondernemers zien in de regels vaak obstakels, maar in twee op de drie gevallen blijkt het probleem uiteindelijk niet te bestaan of is het makkelijk op te lossen.

De Europese Commissie vraagt kleine bedrijven nu met ideeën te komen en te komen praten over hun problemen. De projecten moeten de kringloopeconomie bevorderen. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf als voorbeeld het slimmer sorteren van afval.

Kleine innovatieve ondernemers zijn gefrustreerd over de Brusselse bureaucratie, aldus Timmermans, die hun vertrouwen wil terugwinnen met het ”kruisbestuivende’’ project. Die frustratie is volgens hem lang niet altijd terecht. ”En als de regelgeving wel problematisch is, moet je die zo snel mogelijk aanpassen.”

Cultuurverandering

Timmermans, die verantwoordelijk is voor betere regelgeving, pleitte voor een cultuurverandering bij politici en de Europese instellingen.

”Zij moeten niet niet steeds nieuwe wetten willen maken als ondernemers vernieuwende diensten of creatieve producten op de markt willen brengen. We moeten er dringend voor zorgen dat onnodige regelgeving jonge ondernemers niet wegjaagt.’’

Als de proef succesvol is, wordt die wellicht uitgebreid naar bedrijven met innovatieve plannen op digitaal gebied.